Japánban nemcsak a mobiltelefon kollekciók, hanem az édességek is az évszakok szerint változnak. Nyáron, színében, formájában és ízében is hűsítő édességeket kínálnak a cukrászmesterek. Míg itthon csak a legegyszerűbb rizstortákat lehet kapni a japán éttermekben, a szigetországban a csillagos égbolt és a virágzó cseresznyefák is megjelennek a desszertekekben.
A szigetországban nagy hagyománya van a szezonális sütiknek, ami persze náluk nem azt jelenti, hogy télen francia krémest, nyáron pedig fagyit esznek, mint a magyarok. Ahogy jön a meleg, megváltozik a japán édességek dizájnja, egyik napról a másikra ránézésre is hűsítő, extrém formát öltenek a wagashi-nak nevezett különleges sütemények. Az édességboltokban megjelennek a zselében úszó édes zöldségek, a virágszirmok és a nyár ihlette színes, gömb alakú sütik.A japán a süteményeken is megfigyelhető az országra jellemző, csodálatos vizuális kultúra. A szigetországban a hi-tech együtt él az ezeréves hagyományokkal, a kultúra gyökerei ősrégre nyúlnak vissza. Az országban legelterjedtebb Shinto vallás szerint a tárgyakban istenek lakoznak, ezért minden apróságnak kijár a megfelelő tisztelet. A legkisebb részletek kifejezése és harmonizálása, a megjelenés és a dizájn fontossága szintén a múltban gyökerezik és a mai napig az élet minden területén, így az édességeken is megfigyelhető.Vizuális ingerek a nálunk kapható egyforma, sokszor csak színben eltérő sütikkel szemben, a japán cukrászdákban nem csak rózsaszín - azaz epres, és barna - azaz csokis finomságok közül lehet válogatni. A döntés sokkal nehezebb, ember legyen a talpán aki választani tud egy zselatinban fürdő harmatos, édesparadicsom és a nyári csillagos eget ábrázoló gömbölyű kék sütik között.
Forrás: borsa.hu |